Artportal

Várfok Galéria – Spiritusz Szekció

Cím: 1014 Budapest Várfok u. 14.
Telefon: 213-5155 / 06 30 846 2998
Vezető: Iványi Bianca

2011 februárjában új helyszínre költözik a Spiritusz Galéria, a megújult Várfok Galéria szomszédságába, annak egykori Várfok Termébe, hogy a Várfok Galéria Csoport tagjaként még koncentráltabb és letisztultabb tevékenységet valósíthasson meg. Mostantól kezdve havonta rendezendő kiállításokon mutatja be mára összeérett, fiatal festőkből, fotósokból, szobrászokból álló művészkörét.

A Spiritusz Galéria története:

Kortárs művészeti magángaléria, a Várfok Galéria, mint galéria-komplexum egyik kiállítóhelye.
A Spiritusz Galériát 1996-ban alapította a tulajdonos, Szalóky Károly. Az elnevezés átvétel, amely folytonosságot hivatott kifejezni: a Vízivárosi Galériát korábban Spiritusz néven vezető Szalóky névadása.  Tipikus lakás-galéria, előtérrel és mintegy 40 m2 kiállítási területtel. A kezdetben kiállítási helyszínként működő galéria funkcióváltozáson ment át, 1999-től a Várfok Galéria gyűjtőit fogadó bemutató terem (szalon), ahol a Várfok Galéria és részben Szalóky Károly gyűjteményét, ill. a galériákban letétbe helyezett műveket mutatják be az érdeklődőknek. A Spiritusz falain a Várfok Galériához tartozó művészek munkáiból látható időről-időre megújuló válogatás. (Készman József)

Az új helyre költözött (Madác Imre tér) és 2007. december 1-jén újranyitott Spiritusz Galéria többnyire kortárs fiatal művészeket kíván felfedezni és bemutatni. Nevéhez hűen friss szellemű, ugyanakkor minőségi festészettel, fotóval, plasztikával, valamint új médiumokkal kívánja gazdagítani a magyar képző- és iparművészeti szcénát. Szeretné lehetővé tenni, hogy a tehetséges kortárs művészeket értékeikhez mérten ismerjék el. A SPIRITUSZ célja fiatal pályakezdő művészek alkotásait bemutatni és értékesíteni különböző műfajokban, így belsejében együttesen tárulkoznak a nézők elé a friss szellemű, minőségi festmények, nyomatok, kisplasztikák, fotók és ékszerek. A változatosságra épülő SPIRITUSZ az igényes üzlet és a galéria határait boncolgatja, új lendülettel felruházva a kortárs műkereskedelmi piacot.
Egyik első kezdeményezése a „TTT” – Tábla Tologató Tárlat, mely havi rendszerességgel összesen két napig biztosít egy egyedi szerkesztésű és kivitelezésű mozgatható felületet, egy a SPIRITUSZ által is képviselt művésznek. A „TTT” lényege, hogy az alkotó, a villámtárlat megnyitója alkalmával saját maga értekezik műveiről, így lehetővé téve a jelenlévők számára egy mélyebb betekintést műhelytitkaiba, alkotási folyamataiba. A három „T” a Kádár-korszakban a művészeti élet szereplőire ráerőltetett, a rendszer általi elfogadottságukat befolyásoló hármas kategória, a „Tiltjuk, Tűrjük, Támogatjuk” gyakorlatára utal, természetesen kifigurázva azt. A Tábla Tologató Tárlat alkalmat ad a művésznek „megvédenie” képeit egy kötetlen beszélgetés keretében, melyet minden alkalommal a kiállító művészhez közel álló „feleltető” vezet, a beszélgetésbe bekapcsolódó közönség közreműködésével.

Nyitva tartás: K-Sz: 11-18