Artportal

Emlékmeghatározás. A szocialista művészet jelképei, OSA

Általában nem közlünk megnyitószövegeket, csak olyankor teszünk kivételt, ha a konkrét eseményen túlmutató mondatokról van szó, amelyek itt és most dokumentumértékűek lehetnek. Mélyi József szövege.

Vizuális dokumentumokat keresnek a Stúdió 1989 előtti idejéből

A Budapest Galériában rendezendő kiállítás a Fiatal Képzőművészek Stúdiója 1958-as megalapításától 1989-ig tekinti át az egyesületi formában ma is létező intézmény múltját és egykori szerepét.

Szegényképek

Most zárult a Kecskeméten Az örökség - posztszocializmuson innen és túl című kiállítás, amely a "posztszoc" állapotra, leginkább az átalakuló társadalom veszteseinek helyzetére reflektált.

OFF-Biennále: a megnyitóbeszéd

Az OFF-Biennále Budapest az AnKERT-ben, április 24-én este nyílt meg. A színpadon elhangzott megnyitóbeszéd, szöveghű közlésben.

Műkritikusok nyílt levele az Artpool mellett

A hazai műkritikusokat tömörítő AICA nyílt levelet intéz Halász János államtitkárhoz, a térség művészetét egyedülálló módon archiváló Artpool kutatóközpont megmentése érdekében.

Vasarely sorsfordító levele Bálint Endréhez

Hazatérni, vagy sem? Bálint egzisztenciális dilemmájára reagál egy levél, amelyet Vasarely írt neki 1960-ban. Az MNG Bálint-kiállításának kurátora jóvoltából a teljes levelet közöljük.

Esterházy-kincs: szakmai kontrollt sürget az MTA Művészettörténeti Tudományos Bizottsága

A Fertődön összegyűjteni tervezett művek többsége nem tartozott Fertőd berendezéséhez - szögezi le egyebek mellett az MTA Művészettörténeti Tudományos Bizottsága. Állásfoglalás.

Online lista a „degenerált művekről”

Sokáig a létezése is bizonytalan volt, most azonban az interneten kerül publikálásra a Harmadik Birodalom által készített lista a múzeumokból száműzetett „degenerált” műtárgyakról.

Exkluzív: a múzeumfoglalók kommünikéje

A budapesti Ludwig Múzeumot múlt csütörtök óta jelképesen elfoglaló csoport állásfoglalása, amelyet az artPortal szerkesztőségéhez juttattak el.

A műtárgyhamisítás és a vele szembeni fellépés lehetséges eszközei Magyarországon

A műtárgyhamisítás elleni fellépés hatékonyságának javítása érdekében a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) 2011-ben műtárgyhamisítás elleni munkacsoportot hozott létre.
1   |   2