A felsőfokú művészeti oktatás egyik fontos alakja volt, 1984-től a Képzőművészeti Főiskola tanára, majd 1995-től 2002-ig a rektora.

Elhunyt Szabados Árpád

A felsőfokú művészeti oktatás egyik fontos alakja volt, 1984-től a Képzőművészeti Főiskola tanára, majd 1995-től 2002-ig a rektora.

2017-06-14

Szabados Árpád festő, grafikus, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Rector Emeritusa, az MMA rendes tagja, Munkácsy Mihály-díjas, Érdemes Művész, 73 éves korában elhunyt - közölte a Magyar Képzőművészeti Egyetem.

Szabados Árpád a magyar képzőművészet egyik doyenje, a felsőfokú képzőművészeti oktatás meghatározó alakja - szól az egyetem közleménye. Szabados 1968-ban végezte el a Magyar Képzőművészeti Főiskolát, 1970-től tizenöt évig volt a Mozgó Világ képzőművészeti főszerkesztője, évekig vezette a Magyar Nemzeti Galéria Gyermek és Ifjúsági Képzőművészeti Műhelyét, a GYIK Műhelyt. 1984-től lett a Képzőművészeti Főiskola tanára, majd 1995-től 2002-ig a rektora. Vezetése alatt lényeges, máig meghatározó átalakulások történtek az Egyetem életében. 

A rendszerváltozáskor elkezdődött radikális változások ebben az időszakban alakultak szilárd és következetes struktúrává. A Magyar Képzőművészeti Főiskola rektorsága alatt alakult egyetemmé. Neki köszönhető az új egyetemi képzési rendszer kidolgozása, amely lehetővé tette a művész és a tanári diploma együttes megszerzését. Tevékenységének eredménye a számára különösen kedves tihanyi Somogyi József Művésztelep rekonstrukciója. Az egyetem doktori képzésének rendszere is az ő rektorsága idejéhez fűződik. Az Egyetemért végzett, a jövőt meghatározó felelős tevékenységéért a Magyar Képzőművészeti Egyetem 2016-ban Rector Emeritus címet adományozott neki.

Az artPortal lexikona így művészi munkásságáról: a '60-as évek végén induló munkásságába integrálódtak a modern művészeti áramlatok eredményei, első szakaszába az expresszív, majd szürrealisztikus elemek, a mellérendelő, osztott kompozíció, a gyermekrajzok, később a koncept művészet hatására a különböző fotótechnikák. A '80-as évek első felétől a falfirkák és a gyerekrajzok formavilágát ötvözi a new wave színes gesztusaival. Az említett impulzusokat úgy sikerült integrálnia, hogy pályája során mindvégig megőrizte saját stílusát, egyéniségét. Finom vonalrajzokkal kezdte pályáját, majd a 70-es évek közepétől az ismétlődés, a filmkockaszerű komponálásmód jellemzi lapjait. Az évtized végén alakult ki művészetének a fotó és a koncept art által ihletett korszaka. A 80-as évek elején művészetében ismét előtérbe kerülnek a gyerekrajzok és a falfirkák, melyeket az újfestészet is megihletett.

Szabados Árpádot a Magyar Képzőművészeti Egyetem saját halottjának tekinti.

Szerző: artPortal

Hozzászólások