A CEU-t ellehetetlenítő, ma elfogadott törvénymódosítást követő tiltakozások közepette nyílt levelet tett közzé Csanádi Judit, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora is.

"Felszólítom, hogy ne írja alá" – az MKE rektorának nyílt levele Áderhez

A CEU-t ellehetetlenítő, ma elfogadott törvénymódosítást követő tiltakozások közepette nyílt levelet tett közzé Csanádi Judit, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora is.

2017-04-04

A MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZETI EGYETEM REKTORÁNAK NYÍLT LEVELE

ÁDER JÁNOS KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKHÖZ

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájának nyílt leveléhez csatlakozva, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektoraként felszólítom Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a Nemzeti Felsőoktatásról szóló 2011 évi CCIV. Törvény módosításáról szóló, T/14686 számú törvényjavaslatot.

Elutasítok minden olyan törekvést, ami az egyetemi autonómiát korlátozza.

Elfogadhatatlannak tartom az utólagos törvénykezés gyakorlatát, ami jelen esetben egyértelmű politikai akció a felsőoktatás egyik szereplője ellen.

A tudomány, a művészet és az oktatás politikától való függetlensége olyan alapérték, amit irányultságtól függetlenül minden felelős politikusnak tiszteletben kell tartania. Az NFT fent nevezett, mindenfajta szakmai egyeztetést mellőző módosítása „kiemelt kormányzati érdeknek” minősítve került beterjesztésre. Mindez bizonyítéka annak, hogy a kormányzat éppen ezen alapértékek megsértésére, az oktatás politikai szempontok alapján való irányítására törekszik. Egyértelmű, hogy ez a kormányzati érdek a nemzetközi rangsorokban legjobban teljesítő felsőoktatási intézmény, a CEU/KEE ellehetetlenítését célozza meg.

A törvényjavaslat megszavazása a legalapvetőbb jogelveket sérti, ezt lelkiismereti okokból nem tudom elfogadni.

 

Budapest, 2017. április 4.

 

                                                                                                                                                Prof. Csanádi Judit

                                                                                                                 a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora

 

Szerző: artPortal
Cimkék: kulturális politika, társadalom, dokumentum, művészeti oktatás,

Hozzászólások
Kapcsolódó cikkek

"Nagyon mélyen voltunk eddig." Interjú Csanádi Judittal

Új rektora van a Képzőművészeti Egyetemnek. Sokan sokmindent várnak tőle: a leromlott infrastruktúta javítását, fejlesztést, a kurátorszak megvédését, jövőképet. Megkérdeztük, mit tesz, mit tehet.

Az MKE oktatói a röghöz kötés ellen

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Művészeti Oktatói Hálózatának (MOHA) tagjai szerint művészhallgatók esetében különösen értelmetlen és "morálisan elfogadhatatlan" a hallgatói szerződések erőltetése.

"Semmilyen indokot nem látunk..." – Az MTA művészettörténészei a CEU-ról

Bár a CEU-nak kimondottan művészettörténeti szakja nincs, az MTA Művészettörténeti Bizottsága elmondja, a szakma számára miért fontos, hogy a CEU-t ne szüntessék meg.