Az Aba-Novák kiállítás az eredeti időpontban nyílt meg tegnap, Székesfehérváron. Pedig más időpontra tette a múzeum. Aztán mégis megnyílt, igaz, informálisan. De az igazgató is ott

Megnyílt a fehérvári Aba-Novák kiállítás és mégsem?

Az Aba-Novák kiállítás az eredeti időpontban nyílt meg tegnap, Székesfehérváron. Pedig más időpontra tette a múzeum. Aztán mégis megnyílt, igaz, informálisan. De az igazgató is ott volt. Mi történik?

2017-06-17

A Csók István Képtárba, Színek és színek megint címmel, eredetileg június 16-ra, péntekre tervezett Aba-Novák Vilmos kiállítás megnyitása előtt obskúrus közlemény járt körbe a neten, Székesfehérvár művészetkedvelő polgárai aláírással. Íme:

"A székesfehérvári Szent István Király Múzeum (SzIKM - a szerk.) vezetősége úgynevezett „technikai okokra” hivatkozva bizonytalan időre elhalasztotta a Színek és színek megint című Aba-Novák Vilmos-kiállítás, eredetileg június 16., péntek, ma délután 17 órára tervezett megnyitóját. Legjobb tudomásunk szerint azonban a tárlat megnyitását semmilyen valós körülmény nem akadályozza, noha a Fehérvár Televízió tegnap esti híradója ennek az ellenkezőjéről próbálta meggyőzni a helyi közvéleményt, amikor olyan vágóképeket mutatott be, amelyek a kiállítás rendezésének jóval korábbi szakaszában készültek, és ezzel olyan látszatot keltett, mintha a kiállítás valóban nem állna készen a megnyitóra. Itt közöljük a kiállítás valódi állapotát dokumentáló fotókat.

Az alábbiakban pedig Aba-Novák Vilmos örököse, Kováts Kristóf szavait idézzük: „Éppen ezért a magam elhatározásából az eredeti megnyitó időpontjában - 2017. 06. 16., 17:00 - ott leszek a helyszínen, és saját magam számára megnyitom Nagyapám kiállítását! Annak az alkotónak a kiállítását, aki életében is gyakran ütközött falakba, halála után pedig egészen méltatlan levakolásokat, eltüntetéseket és vádaskodásokat kellett elszenvednie. Kibírta. Kibírta a személye is, és kibírták a művei is. Nem lesz ez másképpen ezúttal sem. Kérek mindenkit, aki már az eredeti dátumra tette szabaddá magát, vagy most értetlenül áll az érthetetlen lépés előtt, tiszteljen meg engem, és főleg Aba-Novák Vilmost, a barbár zsenit. Legyen velem ott Székesfehérváron, a Csók István Képtárban, nézzük meg együtt, járjuk végig a kiállítást. Nyissuk meg polgári, civil és normális módon.”

Várunk tehát mindenkit ma, június 16., péntek, délután 17 órára a székesfehérvári Csók István Képtárba, hogy megmutassuk, a szakmaiság és a művészeti értékek tisztelete sokkal előrébb valók, mint a kicsinyes intézményi harcok és a kisvárosi politikai érdekek.

Tisztelettel, Székesfehérvár művészetkedvelő polgárai,

Székesfehérvár, 2017. június 16."

A kiállítás fentebb jelzett informális megnyitója megtörtént. A múzeum igazgatója pedig – és ez az előzmények ismeretében meglepő – jelen volt ezen az informális megnyitón. A múzeum honlapján azonban nincs nyoma sem az eseménynek, sem magának a kiállításnak. Most akkor megnyílt, vagy sem? És ha valóban jelen volt az igazgató, az azt jelenti, hogy már a vezetés szerint is elhárultak a korábban még kiiktathatatlannak tűnő technikai akadályok a látogatók útjából? Persze, nehéz is lett volna az informális megnyitó időpontjában zárva tartani a képtárat, hiszen a bejárata azonos a Vörösmarty Mihály könyvtáréval, és hivatalos nyitvatartási időben egyszerre két intézményt csak úgy bezárni mégsem lehet.

Úgy tudjuk, a halasztáskor a vezetés a Múzeumok Éjszakájára ígérte a megnyitót. Akkor tehát még egyszer meg fog nyílni a kiállítás? A Hirado.hu szerint (márpedig mi egyéb lehet az orákulum, ha nem az állami tévé híradója?), a megnyitó valóban június 24-én lesz, a Múzeumok Éjszakáján. Rendben, de ki nyitja majd meg? Megint csak úgy tudjuk ugyanis, hogy az eredeti tervek szerint a kiállítást megnyitni hivatott személy, P.Szűcs Julianna neve már nem szerepel sehol. 

Noha nem tudjuk pontosan, mik lehetnek a fent említett "kicsinyes intézményi harcok és a kisvárosi politikai érdekek", azt nem lehet nem észrevenni, hogy a SzIKM már messze nem az az intézmény, ami valaha volt. A szakmai szempontok komolyan háttérbe szorulhattak ott, ahol egy olyan dermesztő színvonalú kiállítást, mint amilyen A döntés volt, meg lehetett rendezni. Ugyanakkor jóleső meglepetés volt látni, hogy a múzeum nemrég a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézettel (ICA-D) közösen rendezett kiállítást, Az autizmus, mint metafora címmel (írásunk a közös projektről itt!).

Jut eszünkbe: információink szerint jelenleg nem látogatható Az autizmus, mint metafora székesfehérvári része, mert, amint azt az odaérkezővel közlik, nincs elég teremőr – a mégiscsak megnyílt, párhuzamos Aba-Novák kiállítás miatt.  

Szerző: artPortal

Hozzászólások
Kapcsolódó cikkek

Templom és képtár. A döntés című kiállítás nyomán

Kápolnát építettek Fehérváron a képtárba, hogy egy amúgy igen gyenge kiállítást bemutassanak. Mi volna, ha inkább a templomok nyitnának a művészet felé? Persze ettől még egy kiállítás sem lesz jobb.

Hasonlat, metafora, vagy állapot? Autizmus és kortárs művészet

A művészet mibenlétéről gondokodtat el az két helyszínen, Dunaújvárosban, és a székesfehérvári múzeumban zajló kiállítás, amely autizmussal élő alkotókat és kortárs művészeket hoz össze.