Féléves előkészítés és egy emlékezetes, az egyetemen zajlott szexuális zaklatásokat feltáró diplomamunka után új etikai kódexe van a Képzőművészeti Egyetemnek.

MKE: a hatalmi visszaélés és a szexuális zaklatás ellen is fellép az új etikai kódex

Féléves előkészítés és egy emlékezetes, az egyetemen zajlott szexuális zaklatásokat feltáró diplomamunka után új etikai kódexe van a Képzőművészeti Egyetemnek.

2017-06-01

A hét elején a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) Szenátusa elfogadta az egyetem új Etikai Kódexét. Az egyetem közleménye szerinr a szöveg magyar és külföldi kódexeket alapul véve számos újdonságot tartalmaz az esetleges hatalmi visszaélések, így a szexuális zaklatás megakadályozására.

Nagy visszhangott kapott az elmúlt évben egy 2016-os tervezőgrafikusi diplomamunka, amely az egyetemen történt - sok esetben tanárok által elkövetett - szexuális zaklatásokat dokumentálja, illetve ezekre a jelenségekre reagál. Varga Anna Gizella NEM OKÉ című diplomamunkáját alapul véve, a témáról nyilvános vita is zajlott  a tavalyi Gallery By Night eseménysorozatában, az FKSE Közegellenállás című vitasorozatának keretében. A vitán akkor Csanádi Judit, az MKE rektora is részt vett.

Varga Anna Gizella: NEM OKÉ!, 2016. Részlet a diplomamunkából

Az MKE mostani közlése szerint ez a bizonyos munka, illetve maguk a hallgatók hívták fel a figyelmet arra, hogy a hatalmi visszaélések jelzésére az MKE 2009-ben készült Etikai Kódexe, valamint intézményei már nem megfelelőek.

"Annak tudatában, hogy  az elmúlt évtizedben komoly változások történtek a méltósághoz, az esélyegyenlőséghez és mindennemű zaklatáshoz való társadalmi viszonyunkban, Csanádi Judit rektor kezdeményezésére tavaly novemberben felállt egy új etikai kódexet megszövegező bizottság az egyetem hat oktatója,  tanulmányi osztályvezetője, a Hallgatói Önkormányzat két képviselője, valamint az egyetem emberjogi ügyekben is járatos jogi referensének részvételével" - írja az MKE közleménye.

A bizottság szakemberekkel konzultálva, a művészeti egyetemek speciális helyzetét figyelembe véve, valamint saját tapasztalatokat beépítve márciusra alkotta meg a szövegtervezetet, amelyhez több módosító javaslat érkezett oktatók és hallgatók, valamint a hatalmi visszaélések lehetőségének megakadályozására strukturális változásokat sürgető, nyílt levelet megfogalmazó hallgatói csoport részéről. A  bizottság a beérkező javaslatok közül számosat beépített a kódexbe.

Az MKE új intézményrendszert is létrehozott a tágan értelmezett etikai kérdések kezelésre: pszichológus, kortárs segítő ésmentor áll a jövőben az egyetemi polgárság rendelkezésre, akik a mediáció lehetőségét is igénybe vehetik.

 

Szerző: artPortal
Cimkék: intézménykritika, társadalom, művészeti oktatás, kortárs művészet, MKE,

Hozzászólások
Kapcsolódó cikkek

Az MKE oktatói a röghöz kötés ellen

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Művészeti Oktatói Hálózatának (MOHA) tagjai szerint művészhallgatók esetében különösen értelmetlen és "morálisan elfogadhatatlan" a hallgatói szerződések erőltetése.

"Nagyon mélyen voltunk eddig." Interjú Csanádi Judittal

Új rektora van a Képzőművészeti Egyetemnek. Sokan sokmindent várnak tőle: a leromlott infrastruktúta javítását, fejlesztést, a kurátorszak megvédését, jövőképet. Megkérdeztük, mit tesz, mit tehet.

"Felszólítom, hogy ne írja alá" – az MKE rektorának nyílt levele Áderhez

A CEU-t ellehetetlenítő, ma elfogadott törvénymódosítást követő tiltakozások közepette nyílt levelet tett közzé Csanádi Judit, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora is.