Június 8-án Berlinben beindult az idén év elején alapított ERIAC, élén Junghaus Timea kurátorral, a budapesti Gallery8 vezetőjével. Az új intézményt mások mellett Soros György is

Berlin: magyar vezetővel startol az Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézet

Június 8-án Berlinben beindult az idén év elején alapított ERIAC, élén Junghaus Timea kurátorral, a budapesti Gallery8 vezetőjével. Az új intézményt mások mellett Soros György is támogatja.

2017-06-10

Egy nemzetközi roma civil szerveződés, az Alliance for Roma Insitute erőfeszítései célba értek, július 8-án hivatalosan is elindult, az év elején megalapított a berlini székhelyű ERIAC, vagyis az Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézet. 

Mint a budapesti Roma Sajtóközpont hírül adta, az ERIAC tényleges helyszíne szeptemberben nyílik meg a német fővárosban. Most az intézmény avatóját tartották a szövetségi köztársaság külügyminisztériumában – a végső helyszín Berlin központjában működik majd ősztől.

Junghaus Timea. Fotó: Stiller Ákos

Az intézet vezetője Junghaus Timea lesz, akit a budapesti Gallery8 alapítójaként, illetve a 2007-es Velencei Biennále roma pavilonjának kurátoraként is ismerhet a hazai szcéna. Szavait a brit The Guardian beszámolója idézi: "Sokszáz évig a nem-romák kezében volt a romák reprezentációja. A sztereotipikus kép rólunk romantizáló, szexualizált, kriminalizált, ennek eredménye pedig hamis és romboló. Most visszavesszük a jogot arra, hogy magunkat reprezentáljuk. Önmagunk kifejezése remélhetőleg kikezdi majd a régóta meglevő előítéleteket."

A berlini ceremónián nyolc ország roma művészei mutatkoztak be, köztük Balogh Tibor festőművész, Delaine és Daniel Le Bas, valamint Varga Erika, a Romani Design elindítója. A Berlinben élő Snétberger Ferenc gitárművész pedig tanítványaival adott koncertet az eseményen. 

A nyitó ünnepségen beszédet mondtak az intézet létrejöttében kulcsszerepet játszó szervezetek vezetői – áll a  Roma Sajtóközpont közleményében –, így Soros György, a Nyílt Társadalom Alapítványok alapítója, Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács vezetője és Hartmut Koschyk kisebbségi ügyekért felelős német kormánymegbízott.

 


Szerző: artPortal
Cimkék: kortárs művészet, társadalom,

Hozzászólások
Kapcsolódó cikkek

Helyőrség a kultúrfront mögött

Még látható a Gallery8 A roma test politikája címet viselő sorozatának második része, és jön a harmadik, az OFF keretein belül, május 13-tól. Uniós csempe és felforgató képek a Mátyás téren.

Gallery8: a Superwomen és ami azon túl van

Cseh és szlovák roma nőművészek és tehetségek címmel látható kiállítás még július 29-ig a Gallery8-ban. A kurátor Junghaus Tímea. Az artPortal arról is kérdezte, ami a kiállításon kívül és túl van.

Miféle művészettörténet?

Egy új narratíva, a nyugati kánontól eltérő új művészettörténet-írás lehetőségeit latolgatta egy konferecia decemberben. És azt is, hogy mindez miként értelmezheti át a múzeum fogalmát. Beszámoló.