Artportal

VERSUS - Part 4: Glaser Kati vs. Kores

2011-03-07 - 2011-03-11

Merlin Galéria

Kiállítók: Kores Korcsmár Eszter
A VERSUS hétfőn 21 órakor, negyedik alkalommal nyíló kiállításán két női alkotó egyéni munkái kapnak teret. Esetükben az összehasonlítás kiindulópontja az az éles eltérés, mely a művészek anyaghasználatához köthető.

Míg Glaser Kati karakán plüss szobrai hirtelen óriás méreteket öltenek, addig Kores olaj-vászon festményiből szinte életrekelnek a súlyos iróniát sugárzó karakterek.


Glaser Kati
"Hírek: Két nyugdíjas tragikus hirtelenséggel padlizsánná változott! című textil-ballon szoborcsoportom lesz látható a Merlinben. Eddigiektől eltérően nagy méretekkel próbálkozom új szobraim esetében. Témám a híradó; nagyméretű textil-ballon figuráim a napi sajtó "felfújt", olykor abszurdan szélsőséges híreire reagálnak. A most kiállított munkám egy három részes sorozat, amely a megrázó esemény három fázisát tárja a néző szeme elé. A sorozat egyben előfutára egy, a jövőben tervezett teljes monumentális ballonos fiktív híradásnak."
 
Kores
„A most kiállított sorozat kiindulási pontjának az egyetemi évek elején készült Divide myself című kép tekinthető. Ez volt az első olaj-vászon kísérletem, s a képi tartalom bővítéseként szöveg is megjelent rajta. 2011-es új programom alapmotívuma: redukált színek és feliratok, vagyis "hümmögések", gondolatok vásznon, mely egyben kísérlet a művön belüli párhuzamos síkok érzékeltetéséhez is . A feliratok nyelve angol, mert ez az a nyelv, ami a képek nemzetközi közérthetőségével szinkronba hozható. A színhasználatnál redukcióra törekszem, kizárólag a cián, magenta, sárga és fekete színeket használom, csakúgy, mint 2008-as diplomamunkám készítésekor.”

 

Kurátor: Veszprémi Sára