Artportal
/

RED AFRICA - Széthulló világ

2017-04-20 - 2017-06-04

Centrális Galéria

Forrás:

Kiállítók:


Megnyitó: 2017. április 20., 18:00

A kiállítást megnyitja:

Mink András, a Blinken OSA Archívum kutatóprofesszora
Mark Nash, kurátor, filmtörténész és filmrendező 
Dr.Nadine Siegert, az Iwalewahaus, University of Bayreuth igazgatóhelyettese

Széthulló világ c. kiállítás afrikai, ázsiai, európai és észak-amerikai művészek, filmesek és alkotócsoportok műveit mutatja be. A filmeket, fotókat, propagandaanyagokat és public art műveket felvonultató tárlat interdiszciplináris megközelítésben vizsgálja az Afrika és a Szovjetunió, illetve a földrész és a többi szocialista ország közötti kapcsolatokat.

A kiállítás Chinua Achebe 1958-ban megjelent, mára klasszikussá vált posztkolonialista regényétől kölcsönözte címét. A művet a hagyományos közösségeket felszámoló gyarmatvilágról szóló angol nyelvű afrikai regény archetípusának tartják. A regény felvetéseit kiindulópontként használva kiállításunk azt járja körül, hogy a hidegháború végén, a Szovjetunió és a keleti blokk összeomlásával együtt hogyan foszlott szét ez az utópisztikus, ideologikus világkép is.

A kiállított történelmi és kortárs alkotások az afrikai nemzeteknek a Szovjetunióhoz és a szocialista országokhoz fűződő geopolitikai és kulturális kapcsolatára reflektálnak. Ezek a kapcsolatok elsősorban a XX. század második felében alakultak ki, amikor a posztkolonialista hatalmi harcokba bonyolódott feleket mind a Kelet, mind a Nyugat igyekezett a maga oldalára állítani. A Szovjetunió, Jugoszlávia, Kuba és a Német Demokratikus Köztársaság Mozambik és Angola kormányainak ajánlotta fel segítségét, s a közvetett befolyásszerzés céljából oktatási ösztöndíjakat osztogatott.

Az afrikai országok és a szocialista blokk közötti kapcsolatok a XX. és a XXI. században is megjelennek: a rasszok közti barátság és együttműködés korai szovjet utópiáitól, vagy a hidegháború csúcsán a függetlenségi küzdelmeket burkoltan befolyásoló akcióktól az afrikai függetlenségi mozgalmak ma is zajló eseményeiig.

Yevgeniy Fiks orosz-amerikai művész munkáin keresztül a kiállítás a Szovjetunió megalakulásának koráig nyúl vissza. Fiks a Wayland Rudd Archiveképein keresztül azt vizsgálja, hogyan jelennek meg a feketék az 1920-as évek szovjet sajtójában és propagandájában. Más művek a legvadabb hidegháború idejének kapcsolatépítési gesztusait – többek között Tito 1961-es afrikai látogatását – veszik górcső alá.

Jo Ractliffe és Kiluanji Kia Henda a kommunista street art és propaganda nyomait kutatják, és rámutatnak a kontinensen lezajlott felszabadítási küzdelmek ma is látható örökségére. Onejoon Che projektjében a szocialista realista alkotásokat, többek között az Afrikai újjászületés emlékművét készítő Észak-koreai Mansudae Art Studio műveit dolgozza fel. 

 

Kiállító művészek

Burt Caesar, Filipa César, Onejoon Che, Ângela Ferreira, Yevgeniy Fiks, Isaac Julien, Alexander Markov, Jo Ractliffe, Kiluanji Kia Henda, Tshibumba Kanda-Matulu, Paulo Kapela, Milica Tomić, Tonel, Travelling Communiqué

Kurátor: Mark Nash

Széthulló világ ckiállítás a londoni Calvert 22, az Iwalewahaus – Universität Bayreuth, a lisszaboni EGEAC – Galerias Municipais és Africa.Cont, valamint a budapesti Blinken OSA Archívum együttműködésében jött létre.